Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Θρίλερ με τον κατώτατο μισθό και τις αποζημιώσεις

Όλα ανοιχτά μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συνομιλίες με την τρόικα και μέχρι να κλείσει το πακέτο μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
 
Το χρονοδιάγραμμα για το νέο πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού βρίσκεται στα χέρια της τρόικα από την Παρασκευή, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εργασίας τον πρωθυπουργό.
Στο σχέδιο που παρέδωσε το υπουργείο προβλέπεται η νομοθέτηση του υφιστάμενου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2014 ενώ προτείνεται ένα νέο πλαίσιο διαμόρφωσης όπου μετά από τριμερή διάλογο το υπουργείο Εργασίας θα προχωρά στη νομοθέτηση του κατώτατου.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των αποζημιώσεων με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει γραμμή άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες πιέσεις της τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο θα αντιπροτείνει τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες στους 2 έως 3 αλλά και τον υπολογισμό των αποζημιώσεων σε 12μηνη βάση και όχι επί 14.
Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί στην τρόικα και το χρονοδιάγραμμα για την μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Μετά την μείωση κατά 1,1 μονάδες με την κατάργηση των εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ. Το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε μείωση κατά 1 ακόμη μονάδα των εργοδοτικών εισφορών από την 1/1/2013 με την κατάργηση αδρανών λογαριασμών του ΟΑΕΔ ενώ θα προχωρήσει και σε διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης με εφαρμογή του εργόσημου και σε άλλους κλάδους.
Σημείο τριβής από τα σημαντικότερα, στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αποτελεί το αίτημα για το επίπεδο του κατώτατου μισθού και τη μείωση των αποζημιώσεων στις απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια της τρόικας βρίσκεται το χρονοδιάγραμμα για το νέο μηχανισμό με βάση τον οποίο θα καθορίζεται πλέον ο κατώτατος μισθός με τη παρέμβαση του κράτους.
Στο χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνεται και η μείωση επιπλέον μιας ποσοστιαίας μονάδας των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ από το 2013 (ήδη έχει κατατεθεί τροπολογία για μείωση 1,1%). Παράλληλα το Υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει τη γραμμή άμυνας για το ενδεχόμενο να δεχτεί από την τρόικα ασφυκτικές πιέσεις για μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης.
Στις προτάσεις του περιλαμβάνει τη μείωση σε 2 με 3 μήνες του χρόνου προειδοποίησης, αντί 6 μηνών που είναι σήμερα και να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της αποζημίωσης αντί να δίνεται επί 14 μισθούς να δίνεται επί 12 χωρίς τα δώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: