Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Στην τελική ευθεία

Photo for this article


Στην τελική ευθεία εισέρχονται αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, που επιστρέφουν στην Αθήνα, για το πακέτο των επώδυνων μέτρων, η ψήφιση των οποίων θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το δάνειο στήριξης.
Οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Συνολικά, η εξοικονόμηση δαπανών ανέρχεται στα 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015 - 2016) ανεβάζοντας το όφελος στα 11,418 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, από τα φορολογικά μέτρα που θα εφαρμοστούν θα προκύψει καθαρή αύξηση εσόδων της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί προβληματισμός για το ενδεχόμενο η τρόικα να απορρίψει κάποια από τα μέτρα -ίσως και τμήμα των βασικών αξόνων- της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στο Euro Working Group, την περασμένη Πέμπτη, διεφάνη ότι υπάρχουν δύο βασικές αντιρρήσεις για τα νέα μέτρα και ειδικότερα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές σε Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Άμυνα.
Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, στην τρόικα εκτιμούν ότι τα λεφτά φτάνουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να ψηφισθούν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτωβρίου, αν και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μετά, σε κάθε περιπτωση, όμως, τονίζουν ότι η αβεβαιότητα δεν πρόκειται να διατηρηθεί μέχρι τις αμερικανικές εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνει ότι «τα ταμειακά μας διαθέσιμα βρίσκονται υπό πίεση, η οποία εντείνεται μέχρι τη λήψη της επόμενης δόσης», ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει σκέψη για νέο «κούρεμα» του χρέους, αν και εμμέσως παραδέχεται ότι συζητείται και η ιδέα για τη μετακύλιση της λήξης ομολόγων, ύψους 28 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή της ΕΚΤ και λήγουν την περίοδο 2013-2016.
Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα 7,8 δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: