Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τόμσεν: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Πρέπει να το ομολογήσουμε…

Φιλικός και διαλλακτικός εμφανίστηκε στις χθεσινές επαφές με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Αντώνη Σαμαρά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τομσεν, που σε μια αποστροφή του λόγου του παραδέχτηκε πως το πρόγραμμα σταθεροποίησης «δεν βγαίνει».

Όπως γράφει ο «Μικροπολιτικός» στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Τόμσεν που μέχρι τώρα είχε τηρήσει την σκληρότερη στάση στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, εμφανίστηκε «πιο ήπιος από τον Κλάους Μαζούχ και τον Ματίας Μορς».

Ο επικεφαλής της τρόικα μιλώντας με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι σήμερα η χώρα δεν βγαίνει ως έχει.

«Έχετε δίκιο. Το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Να πάμε στο Eurogroup και να το ομολογήσουμε» φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν.

Από την πλευρά οι Μαζούχ και Μορς είχαν πολλές απορίες σχετικά με τα φορολογικά και τις δαπάνες των υπουργείων, ενώ όπως αναφέρει η στήλη, ήταν πιστοί στη γραμμή να βρεθεί λύση εδώ και τώρα.

ΤΕΛΙΚΑ Η ΤΡΟΪΚΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ή ΚΑΙ  ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όχι, Χάρρυ, κανένας δεν μας δουλεύει, μόνοι μας δουλευόμαστε και αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα: Στο ΔΝΤ ψηφίζουν τα Υπουργεία Οικονομικών και οι Κεντρικές Τράπεζες. Με το 1/6 των ψήφων υπάρχει βέτο. Μία χώρα μόνον έχει πάνω από το 1/6 των ψήφων (17%, για την ακρίβεια) και αυτή είναι οι ΗΠΑ. Όπου είπαμε ψηφίζει ένας πολιτικός (ο Υπουργός) και ένας κεντρικός τραπεζίτης (η FED). Η Fed, όμως, είνα ιδιωτική και δίνει αναφορά όχι τόσο στην κυβέρνηση, όσο στους μετόχους της, που δεν τους γνωρίζει κανένας, αλλά υποψιαζόμαστε βάσιμα ότι είναι οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες. Με τη σειρά: Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Morganstanley. Αυτές. Κάποιες άλλες έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν από αυτές τις πέντε.

Χθες λοιπόν βγαίνει η Goldman Sachs και αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πάει καλά και ότι αυτό δείχνουν τα νούμερα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Αύγουστο (κάτι που μπορούσε να το δει άλλωστε ο καθένας, εκτός από τα δικά μας τα ζώα στα ΜΜΕ). Ποιος είπαμε ότι ελέγχει τη Fed; Πού είπαμε ότι έχει δικαίωμα βέτο η Fed; Ποιανού είπαμε ότι είναι υπάλληλος ο Τόμσεν; Βάλτα κάτω και έχεις την απάντηση γιατί "μαλάκωσε" τώρα ο Τόμσεν. Εντολές εκτελεί ο άνθρωπος, τόσο απλά.

Υπάρχει και κάτι ακ΄μη: Το deal που έκλεισε η Alpha με την Credit Agricole για την Εμπορική της επιτρέπει να παραμείνει αυτόνομη και επιτρέπει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην ελεγχθεί, συνεπώς, από ξένες δυνάμεις. Άρα, τα δύο κόλπα που πήγαιναν να κάνουν μέσω Ελλάδας, η χρεωκοπία του ευρώ και ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, δεν τους βγαίνουν.

Τι θα κάνουν τώρα λοιπόν τώρα, θα τα παρατήσουν; Όχι. Καταρχάς, πηγαίνουν να πηδήξουν πάνω στο τραίνο της χρηματιστηριακής ανόδου που έρχεται (προς το παρόν, διότι αν ενορχηστρώσουν πόλεμο για να σώσουν το δολάριο, θα ξαναέρθει η πτώση). Δεύτερον, υπάρχει και άλλη μάχη, η μάχη του ποιος θα πρωτοελέγξει την Ελλάδα που μπορεί πια, μετά από τόσο αιματηρή λιτότητα, να πάρει πάλι πάνω της, ως εκ θαύματος. Η Γερμανία έχει βάλει πολλά λεφτά και τους λέει, ρε σείς, πάλι εσείς θα ελέγχετε την Ελλάδα, αφού εγώ πλήρωνα τόσον καιρό.

Με λίγα λόγια, το κόλπο του Μνημονίου δεν βγαίνει στους ενορχηστρωτές του. Αυτό ή πολύ καλό είναι ή πολύ κακό. Διότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν "άλλα κόλπα" για να μπορέσουν να κρατήσουν την Ελλάδα δική τους, που θα σημάνουν την πραγματική διάλυση της χώρας μας...