Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙ ΤΟΥ... "ΧΥΤΗΡΙΟΥ"





Διαβάζω ένα καλό κείμενο περί «βλασφημίας» στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου που υστερογράφως αναφέρεται στις «διεργασίες» που προηγήθηκαν των επεισοδίων στο θέατρο «ΧΥΤΗΡΙΟ». Το κείμενο αυτό με εκφράζει αν και δεν είμαι τόσο μετριοπαθής (μετριοπαθής σατιρικός = φαί χωρίς αλάτι ) όσο ο κ. Σαραντάκος. Το παραθέτω και συμπληρώνω  με μια παναθρώπινη ρήση του Βολτέρου, άγνωστη μάλλον στους «υπερευαίσθητους» παραχριστιανοχρυσαυγήτες: «Μπορεί να μην συμφωνώ με ό,τι υποστηρίζεις. Μα θα υπερασπίσω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να διατυπώνεις ελεύθερα τις απόψεις σου.»
«…Και βλέπω ότι αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα ιστολόγια της χολής και του μίσους, που καλούν «κάθε πιστό Ορθόδοξο Χριστιανό» να αναλάβει τις ευθύνες του, και δίνουν και διεύθυνση του θεάτρου (με χάρτη!) για να υποδείξουν πού πρέπει να γίνει η ανάληψη των ευθυνών. (Χωρίς να παραλείπουν να τονίσουν ότι το έργο είναι “ενός Αλβανού”, εννοώντας τον σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου).
Αμφιβάλλω πάντως αν αυτή η σκανδαλισμένη στάση είναι ειλικρινής -το υποτιθέμενο βλάσφημο έργο δεν το παίζει η τηλεόραση, ούτε προβάλλεται σε δεκάδες αίθουσες κινηματογράφου: θεατρικό έργο είναι και ανεβαίνει σε ένα περιφερειακό θεατράκι στα Πετράλωνα, δυο φορές την εβδομάδα. Η στάση των σκανδαλισμένων πιστών μού θυμίζει το (σεξιστικό, ίσως) ανέκδοτο με τη μεσήλικη κυρία που τηλεφώνησε στην αστυνομία καταγγέλλοντας ότι ένας άνδρας κάνει γυμναστική ολόγυμνος στο απέναντι διαμέρισμα με τα παράθυρα ορθάνοιχτα. Ο αστυνόμος που την επισκέπτεται, όμως, διαπιστώνει πως από το παράθυρό της δεν υπάρχει οπτική επαφή με το απέναντι διαμέρισμα. «Ναι, αλλά αν ανεβείτε στο τραπέζι, και τεντωθείτε στις μύτες των ποδιών σας, φαίνεται», του λέει εκείνη»

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οπότε στηρίζεις και την Βούλα Παπαχρήστου.
Καταδικάζεις επίσης και τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με το δικαίωμα των Ελλήνων να μην θέλουν άλλους λαθραίους εποικιστές.

Παναγιώτης

Πέτρος Δ. είπε...

Πεδίον δόξης λαμπρό για τους θρησκόληπτους των παραεκκλησιαστικών και των παραπολιτικών οργανώσεων. Η φανατίλα και το μίσος των ψυχικά διαταραγμένων -ένθα κακείθεν- μείζον θέμα-θέαμα στην υπηρεσία του νεοφασιστικού καθεστώτος. Οι προοδευτικοί-φωταδιστές Τατσόπουλος, Ρεπούση και τα ρέστα από τη μια, κόντρα στους συντηρητικούς-σκοταδιστές από την άλλη...
Άλλη δουλειά δεν είχαμε! Φτου σας, χατζηαβάτηδες!

Ανώνυμος είπε...

http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/10/blog-post_1727.html?m=0

Unknown είπε...

Σαν αρχή να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία σχέση με χρυσή αυγή.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Ένας απλός πολίτης είμαι το κέρατο μου που σας βαρέθηκε.
Ξέρετε τι κατάλαβα?
Πώς θα γίνεις διάσημος μέσο ΜΜΕ και blog?
Η νέα μόδα , κάνω θρησκευτική σάτιρα να είναι ώμος εκ του ασφαλούς.
Να κάνω σάτιρα στην μουσουλμανική θρησκεία? μπαα μαλάκας είμαι.
Αυτοί δεν χαρίζουν θα με φάει το μαύρο σκοτάδι.
Στον χριστιανισμό? ναι ναι το πολλή πολλή να με βρίσουν να διαδηλώσουν , το κυριότερο δεν κινδυνεύει η ζωή μου.
Και το κυριότερο νααα τα κορόιδα που θα με υποστηρίξουν ( εκτός τον οργανώσεων και πολιτικών ) αυτοί? στα παπαρια τους , την υποστήριξη που θα παρέχουν Άλο σκοπό έχουν , ξέρουν αυτοί.

Unknown είπε...

Με τρώει η περιέργεια , αυτοί που ανέβασαν την παράσταση στο χυτήριο τι θρησκεύματος είναι

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως Χαρυ το μαχαιρι κοβει και απ τις δυο μεριες. Συμφωνω με την αποψη σου αλλα οταν τα κομματα της Αριστερας επιτρεπουν (και αβανταρουν κιολας) να καιγονται βιβλιοπωλεια, να σπαζονται μαγαζια, να γιαουρτωνονται ανθρωποι, να διακοπτωνται ομιλιες-διαλεξεις κλπ. στα πλαισια της "αποψης" η του "αγωνα", τοτε θα πρεπει να δεχθουμε και τους αλλους που διαμαρτυρονται στο Χυτηριο, η για τον Παστιτσιο κλπ
Επι της ουσιας, νομιζω οτι πρεπει να καταλαβουν ολοι οτι στη δημοκρατια τα δικαιωματα σου και η ελευθερια σου, σταματουν εκει που αρχιζει των αλλων. Το να βριζεις θρησκειες, η εθνικους ηρωες προσβαλει καποιους. Αλλο ανεξιθρησκεια και αλλο να βριζεις τη θρησκεια καποιου. Η λογικη αυτη που επικρατει την τελευταια 10ετια, να βριζουμε οτιδηποτε "ελληνικο" που ακολουθει η αριστερα, ειναι αυτη που εβαλε την ΧΑ στη Βουλη και θα της αυξησει τα ποσοστα... Ας το καταλαβουν καποιοι...

Ανώνυμος είπε...

για τον ημιθεο Αθανασιο Διακο που γελοιοποιειται ΜΟΥΓΓΑ τα εβραιοχριστιανοσκυλα

pashalis70 είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους σας. Συνεχίστε να ρίχνετε όλοι νερό στο μύλο τους. Συνεχίστε να βρίσκεται και να αναδυκνείετε τι μας χωρίζει και όχι τι μας ενώνει. Σας έχω σιχαθεί όλους: χριστιανούς-μουσουλμάνους, δεξιούς-αριστερούς, δημόσιους-ιδιωτικούς υπαλλήλους, ολυμπιακούς-παναθηναϊκούς και πάει λέγοντας. Μόνοι σας προσφέρεστε να σας πηδάνε, εκτός αν σας αρέσει. Ξυπνήστε....Όλοι μας, ότι κι αν μας χωρίζει έχουμε ένα κοινό εχθρό που είναι και εχθρός της πατρίδας. Τις δυνάμεις κατοχής που μας έχουν εξαθλιώσει. Ας τους στείλουμε στο διάολο κι ας κάτσουμε μετά με την ησυχία μας να ασχοληθούμε με τα δεύτερα και τα τρίτα της ζωής μας. Έλεος πια.

Χρήστος Δημάρης είπε...

ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ!!! Έτσι είπε ο Τατσόπουλος στον Παναγιώταρο αφού θίχτηκε με το λαγοπαίγνιο του. Εμείς να μην θιγόμαστε όταν ο γέροντας Παΐσιος λέγεται Παστίτσιος. Να μην θιγόμαστε όταν παρουσιάζουν το κεφάλι της Παναγίας μας σαν μακαρονάδα. Να μην θιγόμαστε όταν παρουσιάζουν τον Χριστό μας με κεφάλι γαϊδάρου. Να μην θιγόμαστε όταν παρουσιάζονται ο Χριστός και οι μαθητές του σαν ομοφυλόφιλοι. Να μην θιγόμαστε όταν παρουσιάζεται ότι ο Χριστός έχει σχέση με τον Ιούδα. Να μην θιγόμαστε όταν παρουσιάζεται ότι ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό επειδή ο Χριστός τον παράτησε. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά για τον κύριο Τατσόπουλο και θίγεται η δημοκρατία και η ελευθερία όταν αντιδρούμε. Έχω την εντύπωση πως το παιχνίδι είναι στημένο με σκοπό να πάμε σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αντιπολίτευση την Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την χυδαιότητα και την υποκουλτούρα και η Χρυσή Αυγή παριστάνει τον προστάτη του έθνους και της θρησκείας. Έτσι για να βρίσκουν αφορμές και να "τσακώνονται" μεταξύ τους.

Πελασγός είπε...

Κύριε Χάρρυ Κλύνν, σας είχα σε εκτίμηση..Θα συνεχίσω να σας έχω λόγω των όσων έχετε πεί και πράξει τα 2 τεευταία, ιδίως χρόνια..Η λάσπη προς το πρόσωπό μου και το ιστολόγιο ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ, δεν με πειράζει γιατί είναι λάσπη στα μούτρα του ελληνικού λαού..Αυτού που λέτε πως υπερασπίζεστε..Δυστυχώς για πολλούς, κύριε Κλύνν, ο λαός αυτός έχει ποτίσει με το αίμα του κάθε γωνιά ελληνικής ένδοξης γής...Δυστυχώς για ορισμένους, η Ορθοδοξία ποτέ δεν σταμάτησε να καθοδηγεί τους Έλληνες..Αν οι Έλληνες δεν είχαν στο πλευρό τους την Ορθοδοξία, τώρα μάλλον για γιουσουφάκια έβλεπα όλους τους αριστεροπροοδευτικούς που ωρύονται κατά οτιδήποτε Ελληνικού ή Ελληνορθόδοξου..Λυπάμαι μόνο διότι δεν πρόκειται ούτε για μίσος ούτε για "χολή", αλλά για υπεράσπιση των ιερών και πάτριων...Αυτά τα ολίγα..Και όσο για την επιλεκτική θρησκευτική ύβρη των συντελεστών της παράστασης, ο λαός καταλαβαίνει και κρίνει..Υγιαίνετε,με τιμή

Πελασγός

ΥΓ. Μακρυγιάννης : "Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και την θρησκεία μου, θα αντιδράσω κι ό,τι θέλει ας γένει" (χάρη σε αυτό είμαστε ελεύθεροι σήμερον κύρε Κλύνν, ας μην κάνουμε υπέρμετρη κατα - χρηση της ελευθερίας αυτής)

Ανώνυμος είπε...

Αξιοθαύμαστη η ταχύτητα με την οποία ο δωδεκαθεϊστής μεταμορφώνεται σε ελληνορθόδοξο όταν πέφτουν τα ψηφαλάκια..

Ανώνυμος είπε...

Η μεγαλύτερη "βλασφημία" έγινε εναντίον του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τον χριστιανισμό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να γίνεται επειδή έγινε και τότε.

Παναγιώτης

Ανώνυμος είπε...

Από μαθητής δημοτικού μου λέγανε και εμένα αυτήν την ρήση του Βολτέρου. Τώρα κατάλαβα ότι είναι βλακεία διότι δεν είναι λογική.Πώς είναι δυνατόν π.χ. να υπερασπιστώ και μάλιστα μέχρι θανάτου, την οποιαδήποτε άποψη (π.χ. προδοτική, ανθελληνική κλπ.); Γιατί να το κάνω; Για να το "παίζω" δημοκράτης; Και τέλος πάντων τι σημαίνει ελευθερία γνώμης. Να λέει ο καθένας ότι μπαρούφα θέλει; Γιατί άμα βρίσω κανένα πολιτικό διώκομαι και δεν υπάρχει κι εκεί ελευθερία γνώμης; Μόνο στον Χριστό. Ε, όχι φτάνει πια.

Unknown είπε...

Αγαπητε φιλε αν με την αποψη σου προσβαλεις την νοημοσυνη μου,την οικογενεια μου,την θρησκεια μου η την πατριδα μου τοτε σου αφαιρειται αυτοματα το δικαιωμα να την εκφραζεις.Εκτος αυτου για να εχεις αποψη πρεπει να εχεις γνωση κ.επιχειρηματα.εχουμε καταντησει ο καθενας μας να λεει μια αρλουμπα κ. Να λεει αποψη μου!(βλεπε πολειτικους)τα δικαιωματα του αλλου λοιπον σταματουν εκει που ξεκινουν τα δικα μου.Κ.κατι ακομα. Ειναι τραγικο στο ονομα της τεχνης να υπονομευουμε την ιδια την τεχνη.Αντιστοιχως την δημοκρατια η την ελευθερια εκφρασης.