Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Τα πακέτα διάσωσης είναι καταδικασμένα να αποτύχουν – Απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο



Νουριέλ Ρουμπινί

Όπως επισημαίνει τα πακέτα διάσωσης που λαμβάνουν οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να… καθυστερούν το αναπόφευκτο.
«Η Ευρωζώνη υποφέρει από το μαζικό χρέος και η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει εύκολα. Μάλιστα στην… επόμενη στροφή του δρόμου, η κατάσταση θα επιδεινωθεί«, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός οικονομόλογος.
Τα πακέτα διάσωσης, συνεχίζει, για τη στήριξη της Ελλάδας, αλλά και τα νέα πρόγραμματα βοήθειας χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, δεν αρκούνΚατά τον Ρουμπίνι, τα προβλήματα για την Ευρωζώνη είναι πολύπλευρα.
«Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν είναι εύκολο να επιλυθεί«, εξηγεί χαρακτηριστικά, για να παραδεχθεί πως, λόγω της ισχυρής της οικονομίας, η Γερμανία έχει αναλάβει το ρόλο του… σωτήρα του ευρώ.
Αναφερόμενος στη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ειδικά στον επικεφαλής της, τον Μάριο Ντράγκι εκτιμά πως κινήθηκε – με αφορμή την ανακοίνωση στις 6/9 ενός νέου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων – στα βήματα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της Fed, και του διοικητή της, Μπεν Μπερνάνκι.
«Mπορεί η δράση της ΕΚΤ να ανακοινώθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα από τη δράση της Fed, αλλά ο Ντράγκι τήρησε την παράδοση του Μπερνάνκι«, εξηγεί χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η Ημερησία Online.
«Τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων των κεντρικών τραπεζών θα δώσουν ώθηση σε αγορές και οικονομίες – στην τρέχουσα συγκυρία – αλλά κάποια στιγμή στο μελλον η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη«, προσθέτει ο Αμερικανός οικονομόλογος.
Μάλιστα, όπως προειδοποιεί, η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές θα παραμείνει η κατάσταση των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης… συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: