Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα οσμή σκανδάλου για τη Διοίκηση Μπουτάρη

- Αποκαλυπτικό δημσίευμα της "Θεσσαλονίκης"
-  Πάρε δώσε του δήμου με ιδιώτη στην καθαριότητα 
- Έκαναν παιχνίδι με δωρεές!
Η διοίκηση Μττουτάρη αρνήθηκε να προσβάλει δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν ιδιωτική εταιρεία και λίγο αργότερα δέχθηκε τη δίμηνη δωρεά τεσσάρων απορριμματοφόρων
Γράφει σήμερα η "Θεσσαλονίκη"...
(Ρεπορτάζ Νίκος Ηλιάδης): Η διοίκηση Μπουτάρη αρνήθηκε να προσβάλει δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες ο ιδιώτης διεκδικούσε από τον δήμο περί τα 100.000 ευρώ για έργα των οποίων την ανάθεση (από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου) και την εκτέλεση αμφισβητούν τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν δημοτική αρχή.
Μια συμφωνία «κυρίων» υποκρύπτεται πίσω από την προ μηνός περίπου δωρεάν παραχώρηση τεσσάρων απορριμματοφόρων από ιδιώτη στον δήμο Θεσσαλονίκης. 
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Θ», της δωρεάς προηγήθηκε άρνηση της διοίκησης να προσβάλει δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες ο ιδιώτης διεκδικούσε από τον δήμο περί τα 100.000 ευρώ για εργα τών οποίων την ανάθεση και την εκτέλεση αμφισβητούν τόσο η προηγούμενη όσο και η νυν δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, στις 9 Αυγούστου η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθείτη δωρεάν παραχώρηση, υπό μορφή χρησιδανείου, τεσσάρων απορριμματοφόρων για διάστημα δύο μηνών, από ιδιωτική εταιρεία, με το επιχείρημα ότι θα διευκολυνθεί το έργο της αποκομιδής. 
Η δωρεά είχε προκαλέσει όμως την αντίδραση της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με τους Χρήστο Μάτη και Σωτήρη Ζαριανόπουλο να υποστηρίζουν ότι καμία εταιρεία δεν προσφέρει δωρεάν οχήματα χωρίς να υπάρχει αντάλλαγμα. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι η δημοτική αρχή βρήκε τρόπο διά της πλαγίας οδού να αναθέσει αργότερα στον «χορηγό» των απορριμματοφόρων τον τομέα της καθαριότητας. Όπως αποκαλύπτεται όμως σήμερα, τα ανταλλάγματα είχαν ήδη προηγηθεί. Ειδικότερα, περίπου δυόμισι μήνες νωρίτερα, στις 31 Μαΐου, η Οικονομική Επιτροπή είχε ομοφώνως αποφασίσει να μην προσβάλει δύο πρωτόδικες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες υποχρεωνόταν ο δήμος να καταβάλει στον ιδιώτη -και μετέπειτα δωρητήπερίπου 100.000 ευρώ.Όλα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που ο δήμος είχε αμφισβητήσει στο δικαστήριο τόσο την ανάθεση όσο και την εκτέλεση των έργων, για τα οποία ζητούσε να πληρωθεί ο ιδιώτης. Ανάθεση στα λόγια Με εξαίρεση ένα ποσόν ύψους 14.480 ευρώ για το οποίο υπήρχε υπογεγραμμένη σύμβαση, τα υπόλοιπα ποσά αφορούσαν έργα, τα οποία είχαν ανατεθεί στον ιδιώτη επί διοίκησης Παπαγεωργόπουλου προφορικά, χωρίς δηλαδή διαγωνισμό αλλά και χωρίς την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης! Τα έργα αφορούσαν τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων (τεμαχισμό και μεταφορά) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Σύμφωνα με τον ιδιώτη, ο τότε αντιδήμαρχος Κώστας Καζαντζίδης καθώς και δύο υπάλληλοι του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων συμφώνησαν προφορικά μαζίτου για την εκτέλεση των έργων. Όταν όμως εκείνος πήγε να πληρωθεί, εκείνοι αρνήθηκαν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Κατά την ακροαματική διαδικασία, επί διοίκησης Γιάννη Μπουτάρη πλέον τον Νοέμβριο του 2011, η πλευρά του δήμου αμφισβήτησε τόσο την ανάθεση του έργου όσο και την εκτέλεσή του. Παρ' όλα αυτά, το δικαστήριο έκανε δεκτές και τις δύο αγωγές του ιδιώτη, αναγνωρίζοντας ότι ο δήμοςτού οφείλει συνολικάτο ποσόντων περίπου 100.000 ευρώ. Παραίτηση Σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις οι δήμοι είθισται να εφεσιβάλλουν αυτές τις αποφάσεις, εξαντλώντας κάθε ένδικο μέσο, πόσο μάλλον όταν αμφισβητούν ακόμη και την εκτέλεση των έργων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, η διοίκηση του δήμου θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραιτηθεί από κάθε ένδικο μέσο, εγκαταλείποντας τις θέσεις που είχε υποστηρίξει στο ακροατήριο. Δυόμισι μήνες μετά την παραίτηση, ο ιδιώτης προχώρησε στη δωρεά των τεσσάρων απορριμματοφόρων προς τον δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: