Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Τριγμοί στην συγκυβέρνηση διαφαίνονται από το Μαξίμου

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κ.Βενιζελου και Κουβελη με τον πρωθυπουργό, καθως όπως όλα δείχνουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αρνούνται να συνυπογράψουν μείωσεις σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αντιπροτεινοντας ένα συνολικά νέο στρατηγικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση αντί για περικοπές, αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

Την ιδια στιγμη η τρόικα δινει χρονικο περιθωριο το πολυ δεκα ημερων και η κυβερνητικη πλειοψηφια χαρακτηριζει μη ρεαλιστικες τις προτασεις των κυβερνητικων εταίρων και κατηγορει ειδικα τον Ευαγ.Βενιζελο για επικοινωνιακα παιχνιδια εκτος πραγματικοτητας.

Χαρακτηριστικες ήταν οι ταυτοσημες δηλώσεις των κ.Βενιζελου και Κουβελη: «Κακώς μιλάτε για μέτρα. Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι έχουμε δυστυχώς πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτή που είχαν προβλέψει οι εταίροι μας», είπε ο Ευάγ.Βενιζελος.

«Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές, για την λήψη μέτρων συζητήσαμε αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Πάντως χαρακτηριστική του αδιεξόδου στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών ήταν η δήλωση του υπουργού οικονομικών, ο οποίος αν και προσπάθησε να τηρήσει χαμηλούς τόνους εντούτοις ουσιαστικά προχώρησε σε δήλωση προειδοποίηση: «Οι επιλογές μας, ειπε, να μην ακυρώσουν την επαναδιαπραγμάτευση και την παραμονή στο ευρώ».

Οταν δε ρωτηθηκε για το εαν και ποτε θα ολοκληρωθει το πακετο για τα 11,7 δισ., απαντησε χαρακτηριστικα: «Αναζητείται το σωστό μείγμα».

Ολες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι οι κ.Κουβελης και Βενιζελος αρνούνται να συνυπογράψουν περικοπές, που όπως τονίζεται απο τα επιτελεία τους «θα βαθυνουν την ύφεση, θα καταρρακώσουν τον κοινωνικο ιστό και θα οδηγήσουν μαθηματικά σε κοινωνική έκρηξη».

Το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσει η τρόικα απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις. Προς το παρόν και αυτή τηρεί στάση αναμονής, παρατέινοντας μάλιστα τον χρόνο παραμονής της στην Αθήνα. Κι αυτο ίσως γιατί πλέον και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι αυτές τις ημέρες διακυβεύεται όχι μόνο η κυβερνητική συνοχή, αλλά και η λύση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας με ό,τι σημαίνει αυτο για μια χώρα που είτε το θέλουν είτε όχι ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: