Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Μέτρα οριστικής διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας




Είναι μικρή η έκφραση «σοκ και δέος» για να περιγράψει την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, την Ελλάδα του νέου Μνημονίου.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι οι τελικές προτάσεις καθώς επικρατεί μια απίστευτη σύγχυση για το ποιές είναι τελικά οι θέσεις της Τρόικας και τι … μεταφράζει ο Βενιζέλος και η διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει αλλαγές, δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη στη συνέχεια ένα μέρος της δανειακής σύμβασης που αφορά μισθούς και συντάξεις και συμφωνήθηκε μεταξύ της τρόικας και του Παπαδήμου.
Και για να καταλάβετε τι παραπληροφόρηση πέφτει, δείτε εδώ σε ποια διαρροή στηρίζονται όλα όσα γράφονται τις τελευταίες ώρες σε διαδίκτυο και ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα έγγραφο όπου έχει μια σελίδα από το υπόμνημα της Τροϊκα και ακολουθεί μια μετάφραση που δεν ξέρουμε αν είναι του κειμένου της Τρόικα, ή …άλλου.
Όπως θα διαβάσει κανείς στη συνέχεια , έχουμε να κάνουμε με μια απίστευτη αγριότητα που κυρίως χτυπά τους νέους, τα λαϊκά στρώματα τους μικροσυνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι νέοι έως 25 ετών θα πληρώνονται με μισθό πάνω από 30% χαμηλότερο.
Η νέα δανειακή σύμβαση για μισθούς και συντάξεις προβλέπει τα εξής:
Α) ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  1. Νόμος για τα επικουρικά ταμεία με στόχο την μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (600 εκ. ευρώ μείωση). Δηλαδή μείωση επικουρικών συντάξεων κατά 15%. Επίσης μειώσεις κατά 15% των κύριων συντάξεων ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και 7% των συντάξεων του ΝΑΤ από 1.1.2012.
  1. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση ελέγχου και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.
Β) ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ
Κατάργηση προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης και εισοδηματικό όριο για την παροχή των επιδομάτων. Εξοικονόμησης ποσού ύψους 1,5% του ΑΕΠ
Γ) ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μείωση εργασιακού κόστους κατά 15%. Εάν έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει συμφωνία, τότε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προσαρμογή του κόστους. Η νομοθετική πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει:
  • Συμβάσεις
- Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.
- Όσες υφιστάμενες συμβάσεις έχουν κλείσει 24 (ή περισσότερο) μήνες ισχύος λήγουν έως ένα χρόνο μετά την νομοθέτηση του προγράμματος.
- Μετενέργεια κλαδικών συμβάσεων: μείωση του χρόνου της από έξη μήνες σε τρεις.
- Μετά τη λήξη της μετενέργειας, εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θεωρείται ο βασικός μισθός της ΕΓΣΣΕ. Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας.
-Κατάργηση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες
- Πάγωμα ωριμάνσεων μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
-Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν μόνο οι βασικοί μισθοί.
  • Μείωση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.
  • Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.
  • Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών)
  • Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνίστριες χώρες.
◦               Μη μισθολογικό κόστος
  1. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με παράλληλη κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ _ΟΑΕΔ Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν. Κατάργηση επιχορήγησης των συνδικάτων.
  2. Μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013
  3. Εάν από την μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό τότε νέα μείωση των συντάξεων.
  4. Μετά από μελέτες τα ειδικά επικουρικά ταμεία με ιδιαίτερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών θα εξομοιωθούν με τις εισφορές άλλων επιχειρήσεων που καλύπτει το ΙΚΑ.
Δ) Μέτρα για τους εργαζόμενους δημόσιου τομέα
  1. Επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2012)
  2. Επανεξέταση μισθολογικών κλιμακίων
  3. Μείωση αριθμού δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015.
  4. Διατήρηση προσλήψεων 1:5
  5. Εργασιακή εφεδρεία – επαναφέρεται ο θεσμός
  6. Μείωση συμβασιούχων
Περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: